Wat nou als het zou kunnen? Werk doen waar je écht plezier in hebt. Sterker nog, je vindt het niet alleen leuk, je hebt ook nog eens het gevoel dat je verschil maakt. Dat je iets toevoegt. Je vindt het belangrijk wat je doet. Krijgt er energie van. Het is uitdagend. En je staat niet op door het verschrikkelijke geluid van de wekker, maar je staat op omdat je uitgeslapen bent en zin hebt om te beginnen aan de dag. Daarnaast heb je leuke mensen om je heen die jou echt begrijpen en verder helpen en genoeg tijd om de dingen te doen waar je blij van wordt én die je belangrijk vindt. ‘Druk, druk druk’ is niet langer iets waar jij je druk over maakt want jij bent baas over je eigen agenda. Over je eigen leven.

Stop met alleen maar dromen

Ik dacht altijd dat het simpelweg niet voor iedereen is weggelegd, maar daar denk ik nu anders over. Je hoeft er simpelweg niet alleen maar over te dromen.

Ik weet dat het lekker is. Wegdromen over dingen die zouden kunnen. Plannen maken zonder ze uit te voeren. Veilig vanaf de bank. Het is leuk om te doen. Misschien een biertje erbij en voor je het weet worden je plannen groter en groter. Zo groot dat je het gevoel hebt dat het nergens op slaat. Dat het onmogelijk is. Het is slechts een beetje fantaseren. Niet realistisch. Te mooi om waar te zijn. Je moet iets te dromen over houden, toch? En ondertussen gaat het gewone leven door. De rekeningen moeten betaald en het werk moet gedaan worden. Het was slechts een idee.

Maar als een idee telkens terug komt, is het misschien wel meer dan een idee. Het is misschien wel een verlangen. Het is misschien wel iets wat je heel veel energie geeft. Precies wat je mist in je huidige leven.

Tweede keus leven

Veel mensen leven een tweede keus leven. Dat leerde ik tijdens het schrijven van film scripts tijdens de opleiding journalistiek. De meeste films beginnen in een tweede keus leven. Een ‘ok leven’. Het is niet verschrikkelijk. Je hebt niets te klagen. Je mag tevreden zijn. Er zijn mensen die het slechter hebben. Dat is de eerste scene van veel films en ik leerde door de jaren heen dat films niet voor niets zo beginnen. Het is herkenbaar voor mensen want we leven massaal een tweede keus leven. Het gaat wel lekker. Z’n gangetje.

Op z’n kop

En dan vervolgen films vaak met een gebeurtenis die alles op z’n kop zet. Ook dat gebeurt regelmatig in het werkelijke leven. Niet altijd fijn, wel interessant en inspirerend. Want dat is het moment om dingen te veranderen en na te denken over je leven. Maar wat nou als er niet zoiets gebeurt? Dat je leven niet op z’n kop wordt gezet door iets. Dat kan natuurlijk lekker zijn, maar wanneer ga je dan nadenken over je leven? Wanneer ga je de overstap maken naar je eerste keus leven? Er moet iets gebeuren. En het moet van jou komen. Want jij schrijft je eigen script. Je kiest zelf iedere dag wanneer het tijd is dat je leven op z’n kop wordt gezet. En als het niet door een intense gebeurtenis is, waarom dan niet gewoon omdat je er zelf voor hebt gekozen?

Work work work

En dan, zodra je hebt besloten dat dingen anders moeten. En dat ze anders kunnen. Dan ben je in je eerste keus leven. Toch? Nou nee, dat laat waarschijnlijk nog even op zich wachten. Dat betekent niet dat jij er op hoeft te wachten. Je kunt er naartoe werken. Het zal een struggle worden. Het grootste gedeelte van de film bestaat namelijk uit dit gedeelte. Het harde werk. De zoektocht. Het gedoe. Het avontuur. En het is prachtig. We genieten er intens van in een film. Dus waarom niet in het echte leven? De weg naar je eerste keus leven kan geweldig zijn, zolang je er maar gewoon aan begint. Kies dat jij niet in je tweede keus leven wilt blijven hangen. Er is namelijk meer.

Eerste keus leven

En is het dan allemaal pracht en praal in je eerste keus leven? Nop, waarschijnlijk niet. Het is hard werken. De slot scene van de meeste film is het eerste keus leven. Prachtig. Happily ever after. En daarna zie je niets meer. Ik heb zo’n vermoeden dat dit is omdat het misschien minder romantisch is dan we zouden willen geloven. Het gaat vast allemaal niet vanzelf. Er is alleen een gigantisch groot verschil met het tweede keus leven. Je hebt hier namelijk bewust voor gekozen. In al je overtuigingen en enthousiasme. En als dingen tegen zitten, dan pak je ze graag aan. Je krijgt energie van wat je doet. Je kunt alles aan omdat je het vanuit de juiste intenties doet. Je voelt je sterk, energiek, zelfverzekerd en dankbaar omdat je het maar mooi hebt geflikt. Je bent uit je tweede keus leven gekropen en hebt jezelf stap voor stap opgewerkt naar de plek waar je het allerliefste wilt zijn. Met al z’n struggles en geweldige momenten. You fucking did it!

I fucking did it

Yes, I fucking did it! Ik heb mezelf m’n eerste keus leven in gewerkt. Het is nog altijd een avontuur en met regelmaat een struggle maar ik ben gigantisch dankbaar dat ik er aan begonnen ben. Dat ik geen genoegen heb genomen. Ik durf groot te dromen. Het begon met kleine dingen als, ik wil nooit meer een wekker hoeven zetten (en dat doe ik over het algemeen niet meer) tot, ik wil zoveel mogelijk van mijn tijd kunnen reizen en ik wil voor mezelf werken. Ik wil mensen om me heen die me begrijpen en energie geven en die me verder helpen. En zie waar ik ben!

Mijn belachelijk grote dromen die ik niet weg wuif

Dat ik mezelf mijn eerste keus leven heb ingewerkt betekent niet dat ik geen dromen meer heb. Sterker nog, ik durf nu groter te dromen dan ooit. Omdat ik weet dat ze uit zouden kunnen komen. Maar ook omdat ik weet dat als ze niet uitkomen, het proberen alleen al de moeite waard is. Het zorgt ervoor dat ik in beweging kom. Niet alles hoeft te lukken, het proces zelf levert altijd al genoeg op om het gewoon toch te proberen.

Wat mijn grote dromen nu zijn? Eerlijk is eerlijk, ik vind het best spannend om ze te delen omdat het ook voor mij nu nog belachelijk groot klinkt. Maar goed, met in m’n achterhoofd dat het een leidraad is voor m’n volgende stappen en geen doel op zich, ga ik ze toch met je delen. Andersom hoop ik dat je jouw dromen ook met mij durft te delen.

Een tweede boek uitbrengen én deze in het Engels vertalen

Ik heb her en der al wel laten vallen dat ik met een tweede boek bezig ben. Nu wil ik hiervoor groot denken. Het wordt een column bundel over alle reizen die ik heb gemaakt. Humoristische korte verhalen over typische situatie onderweg, persoonlijke verhalen over liefde, cultuur verschillen en een dikke vette portie onrust. En ja, ik geloof dat dit groot zou kunnen worden. Of beter gezegd. Ik wil dat dit groot wordt dus ik pak het groot aan. Ik ga het vertalen in het Engels. Nog geen idee hoe ik dit allemaal doe, maar het gaat gebeuren. Punt.

Reizen organiseren voor iedereen die meer uit het leven wil halen

Dit is al best een tijdje een droom van me en tijdens het 365 dagen succesvol jaarprogramma kwam het er weer uit. Dit is wat ik wil doen. Het past bij me en het lijkt me helemaal geweldig. Ik krijg regelmatig vragen van mensen hoe ik het toch doe. Deze levensstijl of gewoon voor mezelf kiezen. Ik zou anderen heel graag willen laten zien én vooral laten voelen hoe fijn het is wanneer je werkelijk voor je eerste keus leven kiest. En er is geen betere plek om dat te doen dan op reis. Op de achtergrond ben ik hier al een tijdje mee bezig maar ik durfde telkens nog niet echt stappen te zetten. Nu ik het hier toch op papier heb gezet wordt het misschien ook weleens tijd om stappen te zetten. Ik ga er mee aan de slag! Lijkt het je wat? Laat het me even weten via jantiensstijl@gmail.com. Geen verplichtingen, ben gewoon nieuwsgierig!

Een derde boek schrijven én hier een filmscript van maken

Ja, het tweede boek is nog niet af of ik heb alweer plannen voor een derde. Dit boek zit eigenlijk al langer in m’n hoofd. Misschien al wel tien jaar. Maar het was tot nu toe nog te lastig om het werkelijk te schrijven. Ik heb het gevoel dat ik er nu klaar voor ben. Ik heb een verhaal te delen. Daarnaast lijkt het me helemaal geweldig om aan een film te werken. Dat zou ik zo graag willen. En ik heb het gevoel dat dit verhaal perfect is om verfilmd te worden. Dus ja, dat is een hele grote droom die nu nog onbereikbaar lijkt. Maar je weet het nooit! Stap voor stap.

Seksuele voorlichting geven

Dit klinkt gemakkelijk, maar toch is het een droom voor me. Wellicht weet je van me dat ik vaginisme heb gehad (lees hier mijn verhaal). Sindsdien spookt het altijd al door m’n hoofd dat ik mensen hier graag over wil informeren en wil helpen. Ik weet hoe belangrijk voorlichting is en ik zou me hier heel graag voor in willen zetten. Een droom die wel binnen bereik ligt, alleen niet op dit moment om ik nu onderweg ben én omdat ik me op één ding tegelijk wil focussen.

Touren met een band

Dit klinkt misschien belachelijk maar het lijkt me helemaal geweldig. Ik ben zelf a-muzikaal, dus nee het zal niet mijn eigen band zijn. Toen ik afgelopen zomer op een festival de Foo Fighters zag spelen dacht ik, ‘Wauw! Hoe gaaf zou het zijn om met ze mee te kunnen toeren’. Ja, het klinkt belachelijk, maar dat maakt niet uit. Het hoeft niet uit te komen, maar het brengt me wel in beweging. Want ondertussen heb ik hier een aantal muzikanten gevonden die waarschijnlijk in de zomer door Europa willen toeren en ik ben van harte welkom! Nog geen idee of het doorgaat en hoe het loopt, maar het idee alleen maakt me al helemaal blij!

Wauw, het is eruit. Dit zijn mijn grootste dromen op dit moment. En dit alles terwijl ik de wereld rondreis als Digital Nomad.

img_7807

Wat zijn jouw dromen? 

Nu ben ik heel benieuwd wat jouw dromen zijn. Waar krijg jij superveel energie van, alleen al als je er over nadenkt? Je mag ze natuurlijk hieronder delen, maar als je de dat spannend vindt mag je ze ook naar me mailen: jantiensstijl@gmail.com. Wie weet kunnen we samen deze reis aangaan!

Veel succes met het schrijven van de eerste scenes van je eigen film!

Liefs Jantien

P.S. Delen is heel fijn! Wie weet kunnen dan nog meer mensen aan hun eerste keus leven werken.